Kürtaj

KÜRTAJ İŞLEMİNİN RİSKLERİ NELERDİR?

KÜRTAJ İŞLEMİNİN RİSKLERİ NELERDİR?

Kürtaj sırasında rahim içinin temizlenmesi titizlik isteyen bir işlemdir. yeteri kadar temizlenemeyen durumda İçeride kalan doku parçaları gebelik materyalleri aşırı yoğun kanamaya neden olabileceği gibi  temizlemeye çalışırken zarar gören rahim duvarı sonraki dönemde birbirine yapışarak  Asherman sendromu dediğimiz soruna yol açabilmektedir. Asherman sendromu olan kadınlarda adet kanamaları kesilir ve bir daha gebe kalabilme olasılığı son derece azalır ve yapışıklıkların açılması için  cerrahiye ihtiyaç duyulur. Yani rahim içinde parça kalmaması için uğraşılırken hem de rahim duvarı fazla kazınmamalidir.

Küretajda görülebilecek bir önemli risk de rahimin delinmesi  ruhpuru yani rahimin perfore yirtilma olmasıdır. Çoğu kez rahim ağzı genişletilmeye çalışırken oluşan bu durum rahimin delinmesiyle karın içi boşluğuna geçilmesine yol açar ki bu da hem karın içi kanamaya hem de çevre organlarda yaralanmaya yol açabilmektedir.

Küretaj eğer cerrahi steriliteye önem verilmeden ya da kadında var olan enfeksiyon düzeltilmeden yapılırsa rahim enfeksiyonuna yol açabilmekte bu da sepsise kadar gidebilecek önemli problemlere neden olmaktadır.Bu yüzden kürtaj işlemlerinin bu işte deneyimli ve sterilteye, hijyene  özen gösterilen merkezlerde yapılması önerilmektedir. Uzman olmayan kişilerce ve derme çatma, merdiven altı kürtaj  dediğimiz kanunsuz merkezlerde yapılan işlemlerde

oluşabilecek sorunlar hayati önem taşır.

Yani kürtaj ,mümkün olduğunca en son tercih edilecek bir cerrahi yöntem olmalı, özellikle istenmeyen gebeliklerle karşılaşmamak için aile planlaması yöntemlerini uygulamayı ertelememeye özen gösterilmelidir. Bilinmeli ki kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Kürtaj Randevu Hattı!